Dostupni linkovi

Poljska usvojila sporne izmene zakona o Ustavnom sudu


Uprkos apelu Evropske komisije i upozorenju UN da to ne čini, poljski parlament usvojio je kontroverzne izmene Zakona o Ustavnom sudu pošto su amandmani prošli kasno sinoć i u gornjem domu parlamenta i stupiće na snagu čim ih potpiše predsednik Poljske Andžej Duda.

Po oceni stručnjaka za ustavno pravo usvojeni amandmani mogu da parališu rad tog suda.

"Za žaljenje je što parlamentarna većina vrši pritisak da se ta reforma sprovede što brže, bez obzira na masovne javne proteste i uznemirenje koje su izrazili nezavisni organi kao što je Zemaljski savet za pravosudje i poljske organizacije za ljudska prava", upozorio je poljsku vladu i parlament Evropski regionalni biro za ljudska prava UN.

UN, kao i prethodno Savet Evrope i Evropska komisija upozorili su nove poljske vlasti evroskeptične konzervativne desnice da ustavni sudovi igraju ključnu ulogu u demokratskoj ravnoteži u društvu i da bi reforme trebalo da vode tome da jačaju nezavisnost Ustavnog suda a ne da je slabe.

Potpredsednik EK Frans Timermans uputio je sinoć pismo šefu poljske diplomatije Vitoldu Vaščikovskom i ministru pravde Zbignjevu Žobru sa pozivom da se sporni amandmani na zakon ne usvoje ili da makar ne počne primena u praksi sve dok se adekvatno ne proceni kakav će zaista imati uticaj na nezavisnost Ustavnog suda i njegovih sudija.

"Pravna država je jedna od zajedničkih vrednosti na kojima počiva Evropska unija. Zato EK pridaje veliki značaj tome da se izbegne situacija u kojoj pravna država u nekoj od članica može da bude osporena, na primer ako bi postao sporan integritet, stabilnosti i funkcionisanje nacionalnog ustavnog suda", poručio je u Varšavi Timermans i zatražio u ime EK od poljske vlade zvanično objašnjenje.

Najveće bojazni kod UN, EU, poljskog ombudsmana, opozicije, sudija, eksperata za ustavno pravo i nevladnih organizacija izazivaju nove odredbe po kojima će sud morati da donosi odluke u punom sastavu koji je sa dosadašnjih devet povećan na 13 sudija od 15 koliko ima Ustavni sud i to dvotrećinskom većinom umesto obične, kako piše u Ustavu. Izuzetak su tužbe gradjana gde će odlučivati većima.

Kao udar na nezavisnost Ustavnog suda eksperti i opozicija vide i pravo da disciplinski postupak i smenu sudije Ustavnog suda zatraži i ministar pravde.

XS
SM
MD
LG