Dostupni linkovi

Somalija zabranila proslavu Božića i Nove godine


Somalijska vlada zabranila je danas proslavu Božića i Nove godine u toj većinski muslimanskoj zemlji uz objašnjenje da bi time mogli da se izazovu napadi ekstremističke grupe Al Šabab.

"Svi dogadjaji u vezi sa proslavom Božića i Nove godine suprotni su islamskoj kulturi i mogli bi da naškode muslimanskoj zajednici", rekao je novinarima generalni direktor u Ministarstvu za vjerska pitanja, šeik Mohamed Kajrov.

On je reko da su snage sigurnosti dobile naređenje da prekinu svaku proslavu te vrste. Šeik Bur Barud Gurhan iz somalijskog Vrhovnog vjerskog saveta rekao je da bi nemuslimanska slavlja mogla da izazovu bijes ekstremističke grupe Al Šabab, koja je povezana s Al Kaidom.

Prošle godine grupa Al Šabab je na katolički Božić izvela napad na aerodromu u glavnom gradu Somalije, Mogadišu u kome je poginulo najmanje 12 ljudi. Somalija je istu zabranu imala 2013.

Zemlja slijedi islamski kalendar koji ne prepoznaje 1. januar kao početak godine.

U Somaliji takoreći više nema hrišćana, međutim u njoj ima oko 22.000 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije, od kojih su mnogi hrišćani.

U glavnom gradu Mogadišu, katolička crkva koju su izgradili Italijani i koja je uništena u bombardovanju ostala je kao poznato obilježje.

Strane diplomate, humanitarni radnici i vojnici koji žive u obezbjeđenom krugu kod aerodroma imaju pravo da organizuju privatne proslave.

Grupa Al Šabab, koja je sredinom 2011. izbačena iz Mogadiša, i zatim iz njenih glavnih uporišta u centru i na jugu Somalije i dalje drži pod kontrolom velike ruralne zone gdje vode gerilsku borbu i izvode samoubilačke napade, ponekad i u glavnom gradu, protiv simbola vlasti ili vojnih snaga Afričke unije u Somaliji koje podržavaju vladu.

XS
SM
MD
LG