Dostupni linkovi

Novi sukobi i žrtve na jugoistoku Turske


Sukobi između turskih snaga i kurdskih militanata intenzivirani su na jugoistoku Turske poslije bombaškog napada na vojnike u kojem je jedan pripadnik oružanih snaga ubijen, dok je sedam ranjeno, rekao je danas bezbjednosni izvor.

Turske snage sigurnosti su prošle sedmice pokrenule vojnu operaciju na jugoistoku države, uz podršku tenkova i nekoliko hiljada vojnika, nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdogan obećao da će iskorijeniti militante nakon što je njegova stranka Pravde i razvoja (AKP), čiji je suosnoivač, pobijedila na novembarskim izborima.

Prema podacima iz prokurdske Partije demokratskog naroda (HDP), najmanje 24 civila su ubijena u borbama, dok državni mediji tvrde da je 168 militanata iz Radničke partije Kurdistana (PKK) ubijeno tokom osam dana u šest gradova na jugoistoku Turske.

Militanti PKK-a aktivirali su bombu daljinskim upravljačem u okrugu Sur u Dijarbakiru, tom prilikom ubivši jednog vojnika i ranivši šestoricu, rekao je izvor. Jedan civil ranjen je u ovom napadu.

Nakon dvogodišnjeg primirja između PKK i Ankare koje se završilo u julu, većinski kurdski jugoistok države su ponovo zahvatili sukobi, koji u ovom regionu traju tri decenije i u kojima je do sada poginulo više od 40.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG