Dostupni linkovi

U seriji napada širom Iraka ubijeno 15 civila


U talasu napada širom Iraka danas je ubijeno najmanje 15 civila, dok vladine snage nastavljaju ofanzivu čiji cilj je preuzimanje kontrole nad gradom Ramadi od grupe "Islamska država", izjavili su zvaničnici.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napade, iako imaju karakteristike napada koje izvodi "Islamska država", militantna sunitska grupa koja napada iračke snage, civile i posebno šiite.

U većinski šiitskom gradu Kalisu, oko 80 kilometara sjeverno od glavnog grada Bagdada, eksplodirala su dva automobila bombe. Prvi auto je bio parkiran ispred autobuske stanice i u eksploziji je ubijeno troje ljudi, a 10 je povrijeđeno, rekao je jedan policajac.

Drugi automobil bomba eksplodirao je ispred otvorene pijace u gradu, i tom prilikom su ubijena četiri civila, a osmoro je povrijeđeno.

U Bagdadu i njegovoj okolini eksplodiralo je pet bombi u trgovinskim četvrtima, u kojima je ubijeno osam civila, a 35 je povrijeđeno, rekli su policijski zvaničnici.

Troje medicinskih zvaničnika potvrdilo je broj nastradalih.

Napadi su se dogodili dan pošto su iračke snage objavile da napreduju u preuzimanju teritorije od militanata "Islamske države" u Ramadiju, koji se nalazi oko 130 kilometara zapadno od Bagdada.

Napredovanje iračkih snaga bezbednosti danas je usporeno zbog snajpera, bombi postavljenih pored puta i miniranih zgrada, rekao je portparol vojske General Jahja Rasol.

On je rekao da su neke porodice koje su bile zarobljene u Ramadiju uspjele da pobjegnu iz grada i stignu na sigurno.

Od kada je zauzela Ramadi, grupa "Islamska država" uništila je sve mostove oko grada. Ekstremiti su uništili i komandni centar u Anbaru i rasporedili se po stambenim četvrtima grada kako bi uspostavili manje uočljive komandne centre.

XS
SM
MD
LG