Dostupni linkovi

Srbiji odobreno 84,8 miliona eura iz IPA programa EU za 2014.


Vlada Srbije i Evropska komisija potpisale su danas sporazum kojim se Srbiji odobrava 84,8 miliona eura iz fondova pretpristupne pomoći EU - IPA za 2014 godinu, saopšteno je iz Vlade.

Sporazum su potpisali ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktorica u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Ketrin Vent.Evropska komisija je decembra 2014. godine odobrila 187,1 miliona eura Srbiji, od čega su u junu 2015. godine potpisani sporazumi za sredstva u iznosu od 102,3 miliona eura.

Preostala, danas odobrena sredstva, namijenjena su projektima u oblasti reforme državne uprave, konkurentnosti, energetike, unutrašnjih poslova, zapošljavanja.

Biće finansirano unapređenje zapošljavanja mladih, inovativnost malih i srednjih preduzeća, smanjenje štetnih emisija u bloku A4 Termoelektrane "Nikola Tesla", jačanje kontrole granice, podrška uskladjivanju sa propisima EU.

Najveći deo novca, 65,6 miliona eura, biće upotrebljen po modelu indirektnog upravljanja, što znači da će nacionalne institucije provoditi program, dok će Ministarstvo finansija biti odgovorno za obezbjeđivanje nabavki, ugovaranje i finansijsko upravljanje.


XS
SM
MD
LG