Dostupni linkovi

Socijalisti odbacili prijedlog Rahoja za formiranje vlade


Lider španske Socijalističke stranke (PSOE) Pedro Sančes je danas objavio da njegova stranka neće podržati predlog premijera Marijana Rahoja i njegove Narodne stranke (PP) da formiraju novu vladu, odbacivši tako predlog o savezu između dvije najveće španske stranke.

Takav savez bi bio jedina kombinacija političkih snaga koja bi garantovala stabilnu vladu Španije, nakon parlamentarnih izbora na kojima nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu, navodi Reuters.

"Bili smo jasni: nećemo podržati ostanak PP-a na čelu vlade, sa Marijanom Rahojem kao premijerom", izjavio je Sančes na konferenciji za štampu održanoj poslije sastanka sa Rahojem.

"Rahoju i njegovoj politici kažemo ne. Socijalisti će raditi na tome da bude formirana nova vlada, vlada promjena, sa progresivnim idejama i kapacitetom za dijalog", dodao je on.

To je bio prvi sastanak Rahoja i Sančesa nakon parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, na kojima je Rahojeva konzervativna stranka PP osvojila 123 od 350 mesta u parlamentu, izgubivši time dotadašnju parlamentarnu većinu.

Opozicioni PSOE je dobio 90 poslaničkih mjesta, slijede ljevičarski Podemos sa 69 mjesta u parlamentu, kao i stranka desnog centra Sjudadanos (Građani) sa 40 mjesta.

Rezultati izbora znače da će u španskom parlamentu sjediti predstavnici četiri velike grupe, što označava kraj tradicionalnog dvostranačkog sistema tokom kojeg su se na vlasti u Španiji smjenjivali PP i PSOE.

Uoči sastanka Rahoja i Sančesa, lider četvrtoplasiranih Sjudadanosa Albert Rivera je pozvao na uspostavljanje tripartitnog pakta.

Takav savez bi umanjio političku neizvjesnost, uključujući rizik da Katalonija proglasi nezavisnost od ostatka Španije, istakao je Rivera.

XS
SM
MD
LG