Dostupni linkovi

Povjerenik za informacije podnio prijavu protiv ministra Lončara


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv Klinike "Dr Laza Lazarević" i direktorke Slavice Đukić Dejanović, kao i ministra zdravlja Zlatibora Lončara posle okončanog nadzora pokrenutog povodom pojavljivanja podataka i dokumenata o zdravstvenom stanju građanina A.K. u emisiji TV Pink, saopšteno je danas iz kabineta Poverenika.

U saopštenju se navodi da je i u pogledu osnova za obradu i u pogledu načina obrade podataka o ličnosti u konkretnom slučaju, konstatovao niz propusta i nezakonitosti i s tim u vezi su i klinici i ministarstvu upućena odgovarajuća upozorenja.

"Imajući u vidu da je u postupku nadzora utvrđeno da dokument koji je korišćen u emisiji TV Pink predstavlja istovetnu, vernu kopiju originalnog dokumenta koji je sačinjen u klinici, a potom prosleđen, Poverenik nalazi da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično delo iz člana 146. stav 3. KZ zbog čega je podneo i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu", navodi se u saopštenju.

Poverenik je ocenio da je ovde reč "o samo još jednoj u nizu potvrda izuzetno lošeg stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti i što je još mnogo gore, nespremnosti onih koji su nadležni da to stanje menjaju, da to zaista i rade".

Budući da je Ministarstvo zdravlja u izjašnjenju datom na zahtev poverenika navelo da su konkretni podaci odnosno zdravstvena dokumentacija traženi od strane MUP-a i njemu prosleđeni, krivična prijava je, kako se dodaje, podneta protiv NN službenog lica iz Klinike "Dr Laza Lazarević" ili Ministarstva zdravlja ili Ministarstva unutrašnjih poslova.

Šabić je podsetio da podaci o zdravstvenom stanju, po zakonu o Zaštiti podataka o ličnosti spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka što znači da moraju da uživaju poseban tretman i zaštitu.

XS
SM
MD
LG