Dostupni linkovi

Rahoj počeo pregovore o španskoj vladi


Dosadašnji španski premijer Marijano Rahoj sastao se danas s liderom socijalista, najveće opozicione partije, kako bi počeo pregovore o obrazovanju koalicione ili manjinske vlade pošto su njegovi konzervativci dobili najviše glasova na izborima, ali nedovoljno za većinu u parlamentu.

Rahoj se sastao s liderom Socijalističke partije Pedrom Sančesom u predsjedničkoj palati, tri dana pošto je njegova Narodna partija dobila 123 od 350 mjesta u parlamentu, dok je na prethodnim izborima 2011. imala 186 poslanika.

Socijalisti su dobili 90, a radikalna ljevičarska stranka Podemos 69 poslanika. Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Građani na četvrtom je mjestu, sa 40 poslaničkih mandata.

Španija dosad nikada nije imala "veliku koaliciju" socijalista i konzervativaca, i analitilčatri predviđaju višemjesečno natezanje dok ne bude obrazovana vlada koju bi vodila Narodna partija ili socijalisti, a ne isključuju se i novi izbori na proljeće.

Sančes je poslije izbora u nedjelju rekao da je na Narodnoj partiji da pokuša da obrazuje vladu pošto je dobila najviše glasova.

Prema proceduri, na prvom glasanju o vladi u parlamentu, mandatar treba da dobije glasove više od 50 odsto od 350 poslanika. U drugom krugu glasanja, 48 sati kasnije, mora da dobije više glasova "za", nego "protiv".

Takva procedura omogućava strankama da se uzdrže od glasanja. Portparol Socijalističke partije rekao je da se socijalisti neće uzdržavati od glasanja, dok su Građani najavili da će se uzdržati.

Ako u naredna dva mjeseca ne bude obrazovana vlada, kralj Felipe Četvrti raspisuje nove izbore.

XS
SM
MD
LG