Dostupni linkovi

Protest studenata arhitekture u Sarajevu


Studenti Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu okupili su se danas kako bi protestom izrazili nezadovoljstvo samovoljom uprave fakulteta, poručujući kako i sutra nastavljaju protestovati.

"Protestujemo jer smo nezadovoljni samovoljom uprave koja krši osnovne članove statuta Univerziteta u Sarajevu. Uprava nas ignoriše pa ni danas nije odgovorila na našu peticiju. Očekuju da ćemo sutra doći na nastavu, ali mi ćemo nastaviti protestovati", kazao je u razgovoru za Klix.ba Dino Kapetanović, predsjednik Asocijacije studenata Arhitektonskog fakulteta.

On je istakao kako je posebno sporno što se na sumnjiv način upisuju studenti na prvu godinu studija, te što svaki profesor na svoj način organizuje nastavu i uvodi svoja pravila.

"Problem su i masovna obnavljanja na trećoj godini, što ima za posljedicu i veliki broj uplata za obnavljanje godine, a koje su mnogo veće nego prilikom redovnog upisa. Zatim, oni nam naplaćuju biblioteku 70 KM", rekao je Kapetanović.

Dodaje da su redovni studenti koji obnove godinu dužni platiti samo upisninu međutim da se na Arhitektonskom fakultetu plaćaju i nepoloženi predmeti.

"Tako su za tri godine, koliko sam ja grubo izračunao, naplatili od studenata blizu 600 hiljada KM, a to nije bilo po cjenovniku UNSA. Danas je to kulminiralo, nadamo se da ćemo nešto postići", kazao je Kapetanović.

XS
SM
MD
LG