Dostupni linkovi

Rusija izdala međunarodnu potjernicu za Hodorkovskim


Rusija je raspisala međunarodnu potjernicu za oštrim kritičarem Kremlja i bivšim takunom Mihailom Hodorkovskim i naložila njegovo hapšenje, saopštio je danas portparol ruskog Istražnog komiteta Vladimir Markin.

"Mihail Hodorkovski je stavljen na međunarodnu potjernicu", naveo je Markin.

Potjernica je izdata nakon što je Hodorkovski, poznati kritičar Kremlja, optužen početkom mjeseca za umiješanost u ubistvo sibirskog gradonačelinika 1998.

Ruski istražitelji izvršili su juče pretres stanova zaposlenih u pokretu "Otvorena Rusija" koji je osnovao Hodorkovskog nekad najbogatiji čovjek Rusije.

Početkom mjeseca ruski istražitelji optužili su oštrog kritičara Putina i bivšeg naftnog tajkuna u odsustvu da je organizovao ubistvo sibirskog gradonačelnika 1998. godine, što je optužba za koju pristalice Hodorkovskog tvrde da je pokušaj ućutkivanja kritičara Kremlja.

Na osnovu optužbi za utaju poreza i pronevjeru Mihail Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru, prije nego što ga je Putin pomilovao u decembru 2013., kada je napustio zemlju i od tada najviše vremena provodi u Londonu.

XS
SM
MD
LG