Dostupni linkovi

Vućić : Siva ekonomija pretpreka razvoju tržišne privrede


Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država u okviru borbe protiv "sive ekonomije" ukinuti najveći dio parafiskalnih nameta, regulisati firmarine i uvesti onlajn fiskalne kase.

Otvarajući konferenciju "Suzbijanje `sive ekonomije` i jačanje konkurentnosti Srbije", na kojoj je predstavljen Nacionalni program za suzbijanje "sive ekonomije", koji je Vlada usvojila prošle sedmice, Vučić je istakao da je ova pojava prepreka za razvoj tržišne ekonomije.

On je ukazao da je za suzbijanje "sive ekonomije", osim tehničkih mjera države, neophodna i promjena svijesti kod građana, te napomenuo da se od države ne može tražiti da daje za plate i olakšice, te investira u infrastrukturu, ako se ne plaća porez.

"Suština je da li hoćemo da imamo tržišnu ekonomiju ili nećemo. Strani investitori neće da proširuju biznis dok god imaju konkurenciju u onima koji posluju, a da ne plaćaju poreze", naglasio je Vučić.

Predsjednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladan Atanasijević rekao je da je ključni cilj Nacionalnog programa za suzbijanje "sive ekonomije" da se u narednih pet godina obim "sive zone" poslovanja smanji sa 30,1 na 26,7 odsto.

Atanasijević je precizirao da to znači vraćanje u legalne tokove do 2020. godine nešto više od milijardu eura.

Nacionalni program za suzbijanje "sive ekonomije" prvi je strateški dokument Vlade koji predviđa mjere za smanjenje nelegalnog poslovanja i "rada na crno".

XS
SM
MD
LG