Dostupni linkovi

Sud BiH: Nećemo biti u stanju procesuirati terorističke predmete


Sud BiH reagovao je na usvojeni Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ističući kako je Predsjedništvo BiH pokazalo nerazumijevanje za stvarne potrebe Suda BiH nakon što je Vijeće ministara BiH zauzelo negativan stav u odnosu na zahtjev Suda za izdvajanje sredstava za popunjavanje njihovih kapaciteta.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 17. decembra na vanrednoj sjednici usvojilo Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izjasniti će se o ovom Prijedlogu na sjednici koja je zakazana za 30. decembar.

Ističu da je na istoj sjednici Predsjedništvo BiH donijelo zaključak da će do kraja januara 2016. godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju nazivajući ovu odluku istorijskim iskorakom ka EU.

"Najteže poglavlje u pregovorima s EU upravo je ono koje se odnosi na pravosuđe, sigurnost i temeljna ljudska prava, a u BiH je sve to dovedeno u pitanje neodgovornim odlukama Vijeća ministara i Predsjedništva BiH", stoji u saopćenju.

Dodaju da Sud Bosne i Hercegovine, ukoliko se usvoji ovakav budžet, neće moći odgovoriti zahtjevima Tužilaštva BiH čiji se broj aktivnosti svakodnevno povećava, kao i broj tužilaca koji rade u ovoj instituciji.

"Disproporcija u broju sudija i tužilaca toliko je velika da moramo upozoriti javnost, ali i domaće i međunarodne institucije, da Sud BiH neće biti u stanju procesuirati predmete iz svoje nadležnosti terorizam, organizirani kriminal, korupcija, ratni zločini i tako dalje", stava su u Sudu BiH.

"Agencije za provođenje zakona i Tužilaštvo BiH ne mogu sami sebi biti svrha. Neodgovarajuća kadrovska popunjenost, nemogućnost Suda da odgovori izazovima i na koncu procesuira počinioce krivičnih djela, dovodi u pitanje ukupna nastojanja u borbi protiv terorizma, koja preduzimaju agencije za provođenje zakona i Tužilaštvo BiH, jer sudski postupak i presuda tek daju mjerljiv stepen napretka u toj borbi", kažu iz Suda BiH.

"Nesagledive štetne posljedice može imati glomazan izvršni aparat nasuprot skučenim sudskim kapacitetima, jer verifikacija postupaka izvršne vlasti, u okviru borbe protiv terorizma, nije moguća bez pravovremenog i valjanog sudskog procesuiranja", zaključili su iz Suda BiH.

XS
SM
MD
LG