Dostupni linkovi

Završena parlamentarna rasprava o budžetu Federacije BiH


Poslanici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta završili su raspravu o budžetu Federacije BiH (FBiH) za narednu godinu.

Vlada FBiH se povukla da bi razmotrila i zauzela stav o 40 amandmana, od kojih nijedan ne predviđa prelaženje planiranog iznosa od 2,6 milijardi KM, već unutrašnju preraspodjelu.

Opozicija je tokom rasprave kritikovala veliki iznos sredstva predviđen za grantove pojedincima i neprofitnim organizacijama i mali iznos sredstava za naučno-istraživački rad i kulturu.

Obrazlažući prijedlog budžeta, federalni premijer Fadil Novalić naveo je da je razlika između nacrta i prijedloga u 65 miliona KM i da je riječ o planiranim prihodima od prodaje tri preduzeća sa manjinskim državnim kapitalom, za koja će početkom naredne godine biti raspisan tender.

Novalić je istakao da će planiranih 65 miliona KM prihoda od privatizacije biti raspodijeljeno tako da tri miliona KM ide na transfer kapitalnim javnim preduzećima, 50 miliona KM drugim nivoima vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO/MIO, te 11,5 miliona KM za početak aktivnosti trajnog rješavanja smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru.

Novalić je dodao da će milion KM biti izdvojen za set antikoruptivnih zakona, a milion KM za Federalnu upravu policije za povećanje aktivnosti u borbi protiv terorizma.

On je rekao da deficit iznosi 712 miliona KM, a da se 1,1 milijarda odnosi na kredite.

XS
SM
MD
LG