Dostupni linkovi

Petrov: Most prekida pregovore s SDP


Predsjednik Mosta Božo Petrov danas je izjavio da prekidaju pregovore s lijevom koalicijom koju vodi Socijaldemokratska partija (SDP) premijera Zorana Milanovića.

"Pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni. Oni zovu naše članove da daju podršku Zoranu Milanoviću za mandatara. Dosta je toga, više s njima nećemo raditi", rekao je Petrov novinarima.

Upitan kako to da je došlo do novog preokreta u pregovorima, Petrov je kratko rekao da je "uzrujan od sinoć kada je dobio takve informacije".

"Ne mogu da verujem da u trenutku kad razgovarate s jednom stranom, kad sve izgleda dobro, dobijete ovako nešto. Šta će biti posle, odlučivaće nacionalno vijeće", dodao je Petrov.

On nije direktno odgovorio na pitanje hoće li se sada Most vratiti pregovorima o formiranju vlade s desnom koalicijom koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Za 13 sati je bio zakazan nastavak pregovora o formiranju vlasti između Mosta i SDP.

Pregovori o formiranju vlade u Hrvatskoj puni su preokreta, a vodeće stranke u zemlji Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i SDP, nekoliko puta su mijenjale stavove o zahtjevima Mosta koje su nekoliko puta odbijali, pa prihvatali.

Pošto je HDZ u ponedjeljak ponovo odbio zajedničku vladu sve tri stranke koju bi vodila nestranačka osoba ili predstavnik Mosta, u pregovorima s Mostom ostala je samo lijeva koalicija koja se dan ranije pozitivno izjasnila o zahtjevu Mosta.

Navodno je postignut dogovor o tome da Petrov bude mandatar.

U javnosti se spekuliše da unutar Mosta postoje različite struje, one koje podržavaju savez s lijevom i one koje podržavaju savez s desnom koalicijom, pa da bi moglo da dođe do novih podjela u Mostu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uskoro treba da se obrati javnosti posle četvrtog kruga konsultacija o mandataru koje je održala ranije danas, pa će biti poznato hoće li se ići na nove izbore ili će ostaviti još neko vrijeme za nastavak pregovora.

Za sada niko nema podršku 76 poslanika za formiranje vlade.

XS
SM
MD
LG