Dostupni linkovi

Sud u Strazburu presudio u korist Srbije u slučaju otmice Srba na Kosovu


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je danas u korist Srbije u slučaju dvojice srpskih državljana koje je kidnapovala Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) 1999. godine na Kosovu, i pihvatio argumente Srbije da nije bila odgovorna za bezbjednost stanovništva na Kosovu nakon prenosa kontrole na terenu na KFOR.

Sud u Strazburu presudio je da Srbija nije prekršila član 6, paragraf 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima i odbacio je navode članova porodica kidnapovanih i ubijenih da im je Srbija uskratila pravo na pravično sudjenje i pristup sudu, navedeno je u presudi.

Pripadnici OVK kidnapovali su na teritoriji opštine Crna Reka 13. juna 1999. muževe Slododanke Stanković i Sonje Trajković, koji su potom proglašeni mrtvima.

Porodice ubijenih Srba u maju 2005. godine podnijele su građanske tužbe protiv Republike Srbije zahtijevajući odštetu za duševnu bol izazvanu nestankom i ubistvom muževa.

Opštinski i okružni sudovi procijenili su da Srbija nije odgovorna za njihove slučajeve, navodeći da je KFOR, kome su srpske vlasti predale kontrolu nad Kosovom nakon NATO bombardovanja 9. juna 1999. godine, bio u obavezi da garantuje bezbjednost svim stanovnicima Kosova.

Pozivajući se na član 6 paragraf 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima porodice otetih i ubijenih Srba žalile su se Evropskom sudu za ljudska prava zbog toga što su domaći sudovi odbacili njihove zahtjeve za obeštećenje, dok su prihvatili identične slučajeve drugih tužitelja iz istog perioda.

U drugim slučajevima sudovi su prihvatili da je Srbija zaista bila odgovorna za živote i bezbjednost svih stanovnika Kosova sve do aktuelnog prenosa efektivne kontrole na KFOR.

XS
SM
MD
LG