Dostupni linkovi

Vrhovni sud Kosova: Kurti i Hadžuju u kućnom pritvoru


Vrhovni sud Kosova odlučio je da mjeru pritvora za poslanike opozicionog Samoopredjeljenja Aljbina Kurtija i Aljbuljenu Hadžiju, koji se terete da su bacili suzavac u sali Skupštine Kosova, zamijeni kućnim pritvorom.

U međuvremenu, Apelacioni sud u Prištini je u dva odvojena rješenja odlučio da ne prihvati zahtjeve branilaca poslanika Samoopredeljenja Fatona Topalija i Ismailja Kurtešija i potvrdio im pritvor.

Prethodno je Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv četiri poslanika Skupštine Kosova koji su blokirali rad parlamenta aktiviranjem suzavca.

Optužnica je podignuta protiv Aljbina Kurtija, Aljbuljene Hadžiju i Fatona Topalija iz Samoopredjeljenja, kao i Donike Kadaj Bujupi iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova.

Svako od poslanika je posebno optužen za "upotrebu oružja ili opasnih materija i ometanja službenika na dužnosti".

Svi oni su na sjednicama Skupštine Kosova u pokušajima da blokiraju rad parlamenta više puta aktivirali suzavac, tražeći da se povuku potpisi premijera Ise Mustafe sa sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

XS
SM
MD
LG