Dostupni linkovi

Krivokapić: Pomak u dijalogu


Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocenio je danas da je dijalogom o izbornim pravilima napravljen korak ka izgradnji poverenja u izborni proces za parlamentarne izbore u Crnoj Gori naredne godine.

Krivokapić je danas u Podgorici razgovarao s liderima stranaka koje u skupštini imaju predstavnike i nastavak dijaloga na tom nivou najavio za 1. februar naredne godine.

Čelnici partija su, izmedju ostalog, razgovarali o načinu kontrole resursa na lokalnom nivou, jer postoje brojne sumnje u njihovu zloupotrebu tokom izbora.

Dijalog će u februaru biti posvećen političko-pravnom modelu za sprovodjenje izbora, odnosno pitanju ko će dogovorena izborna pravila realizovati - aktuelna ili prelazna vlada. Treći scenario je bojkot izbora u slučaju da vlast ne prihvati zahtev opozicije o prelaznoj vladi.

U unutarparlamentarnom dijalogu ne učestvuju predstavnici opozicionog Demokratskog fronta (DF), koji je izrazio nepoverenje u mogućnost da se o izbornom procesu dogovore političke stranke.

Umesto toga, DF se opredelio za ulične demonstracije, s ciljem da se izvrši pritisak za formiranje prelazne vlade koja bi pripremila nove parlamentarne izbore "u čije rezultate niko ne bi sumnjao."

DF je sinoć s protesta u Podgorici poručio da će nastaviti proteste ako im se ne ispune zahtevi i novo okupljanje najavio za 23. decembar.

Čelnici DF-a su pozvali opoziciju koja učestvuje u dijalogu o izbornim pravilima da se "izbori" za prelaznu vladu, kao i da se, ako to ne uspe, pridruži se Frontu u protestima do "pada režima" Mila Đukanovića.

Predstavnici Demokratske Crne Gore i Gradjanskog pokreta URA najavili su da se neće priključiti protestnom okupljanju Fronta u sredu.

XS
SM
MD
LG