Dostupni linkovi

HDZ se ne vraća u pregovore, Most nastavlja sa SDP


Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) odbila je danas ponovljenu ponudu Mosta da se vrati u pregovore o zajedničkoj vladi s tom strankom i Socijaldemokratskom partijom (SDP) koju bi vodila nestranačka osoba ili predstavnik Mosta.

"Ništa od tripartitne vlade, stigao je odgovor HDZ. Most nastavlja razgovore s SDP", rekao je novinarima predstavnik Mosta Robert Podolnjak.

On je dodao da je rok koji je Most ostavio HDZ da promeni raniji stav bio korektan i da nema smisla da se produžava.

Upitan hoće li lider Mosta Božo Petrov biti mandatar, Podolnjak je odgovorio da će se o tome razgovarati na sastanku s SDP koji je počeo u 17 časova u sedištu Mosta u Zagrebu.

HDZ je novinarima podelio pismo koje su poslali Petrovu i u kojem piše da su spremni za nastavak pregovora s Mostom i da se zalažu za reforme, ali u kojem se ne pominje mogućnost tripartitne vlade.

Pregovori o formiranju vlade u Hrvatskoj puni su preokreta, a vodeće stranke u zemlji, HDZ i SDP, nekoliko su puta menjale stavove kada je reč o zahtevima Mosta koje su nekoliko puta odbijali, pa prihvatali.

Petrov je u nedelju izjavio da je Most usaglasio ime kandidata za premijera, ali da će njegovo ime objaviti nakon što se HDZ izjasni o eventualnom povratku u pregovore.

Predsednik Hrvatske stranke penzionera, koja je deo leve SDP koalicije, Silvano Hrelja potvrdio je danas da je postignut dogovor da Petrov bude kandidat za premijera, a lider SDP i dosadašnji premijer Zoran Milanović predsednik Sabora.

XS
SM
MD
LG