Dostupni linkovi

SAD: Kosovsko-crnogorska granica u skladu sa Ahtisarijevim planom


Iz Američke ambasade na Kosovu saopšteno je da je američki Stejt Department pregledao detaljno razgraničavanje granice između Kosova i Crne Gore koje je pripremila Državna komisija Kosova za obeležavanje državne granice.

Dodaje se da je uzeto je u obzir da je osnova Komisije za razgraničenje bio jugoslovenski Ustav iz 1974., koji definiše kosovske granice sa administrativnim granicama opština, podeljene u katastarske zone.

Ta osnova je bila korišćena i u Sveobuhvatnom predlogu specijalnog izaslanika UN-a, Martija Ahtisarija iz 2007., na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, kao i u Ustavu Kosova, 2008. godine.

„Nakon pregleda mapa od 1940. pa do danas, uključujući i one koje je upotrebila Komisija, Stejt deparment je utvrdio da je nedavno razgraničena granica blisko povezana sa onom iz Ustava 1974. Granice koje smo prikazali 2008. detaljno odgovaraju predloženim granicama iz 2015.“, kaže se u saopštenju američke ambasade.

Dodaje se kako je okončanje sporazuma o demarkaciji jedan od uslova EU za liberalizaciju viznog režima i da predstavlja važan korak na putu Kosova na evrointegracijama.

Kosovska opozicija od septembra bojkotuje i sprečava rad Skupštine u znak nezadovoljstva, između ostalog, i na sporazum Kosova sa Crnom Gorom o demarkaciji.

Ovaj period uglavnom je obeležen suzavacima u Skupštini i hapšenjima opozicionara.

XS
SM
MD
LG