Dostupni linkovi

Ambasada SAD o granici Kosova i Crne Gore


Iz Američke ambasade na Kosovu saopšteno je da je Stejt Department detaljno pregledao predlog nadležne kosovske državne komisije o razgraničavanju granice između Kosova i Crne Gore.

Kako se navodi, uzeto je u obzir da je osnova predloga Komisije za razgraničenje bio jugoslovenski Ustav iz 1974, koji definiše kosovske granice sa administrativnim granicama opština, podeljene u katastarske zone. Ta osnova je, dodaje se, bila korišćena i u Sveobuhvatnom predlogu specijalnog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija iz 2007, na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, kao i u Ustavu Kosova 2008. godine.

„Nakon pregleda mapa od 1940. pa do danas, uključujući i one koje je upotrebila Komisija, Stejt Deparment je utvrdio da je nedavno razgraničena granica blisko povezana sa onom iz Ustava 1974. Granice koje smo prikazali 2008. detaljno odgovaraju predloženim granicama iz 2015“, kaže se u saopštenju Američke ambasade.

Dodaje se kako je okončanje sporazuma o demarkaciji jedan od uslova EU za liberalizaciju viznog režima i da predstavlja važan korak na putu Kosova na evrointegracijama.

Kosovska opozicija od septembra bojkotuje i sprečava rad Skupštine u znak nezadovoljstva, između ostalog, i zbog sporazuma Kosova sa Crnom Gorom o demarkaciji granice.

XS
SM
MD
LG