Dostupni linkovi

Brisel priželjkuje stabilnu Vladu Španije


EU je saopštila danas da se nada da će u Španiji biti formirana stabilna vlada nakon izbora na kojima je premijer Marijano Rahoj izgubio parlamentarnu većinu, rekao je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Pratili smo rezultate i izjašnjavanje španskih glasača. Sada španske vlasti moraju da pronađu način da formiraju stabilnu vladu koja može u potpunosti igrati svoju ulogu u Evropi", istakao je Junker.

Portparol Evropske komisije Mina Andrejeva rekla je da je Junker poslao Rahoju čestitku povodom osvajanja najvećeg broja glasova.

"Uprkos svim poteškoćama, gajimo velike nade da će viti formirana stabilna vlada koja će blisko sarađivati sa evropskim institucijama i njenim partnerima iz EU", naglasila je Andrejeva.

Na jučerašnjim izborima u Španiji Narodna partija (PP), na čijem je čelu Rahoj, dobila je 28,72 odsto glasova, slede socijalisti sa 22,01 odsto, Podemos 20,66 odsto i stranka Sijudadanos 13,93 odsto.

To znači da će u parlamentu od 350 poslanika PP imati 123 poslanička mesta, socijalisti 90, Podemos 69, a Sijudadanos 40.

XS
SM
MD
LG