Dostupni linkovi

Aselborn: EU će možda morati da interveniše u Poljskoj


Ministar spoljnih poslova Luksemburga, koji predsedava Evropskom unijiom, kritikovao je poteze poljske vlade za smanjenje nadležnosti Ustavnog suda i sugerisao da bi EU mogla da interveniše.

Od dolaska na vlast prošlog meseca konzervativna partija Prava i pravde nastojala je da promeni sastav Ustavnog suda i da promeni zakone kako bi se smanjila njegova ovlašćenja da presudjuje u spornim pitanjima.

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao je za nemačku televiziju ZDF da je razvoj situacije u Poljskoj "zastrašujući".

On je rekao da poljska vlada izgleda nije svesna da je EU "zajednica vrednosti" i da "ne samo da može intervenisati, već mora intervenisati ako stvari idu pogrešnim smerom u smislu vladavine zakona".

Poljske konzervativce već je kritikovao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, na šta je reagovala premijerka Beata Šidlo koja je rekla da nije prihvatljivo da se "strani političar meša u unutrašnje stvari Poljske".

Hiljade Poljaka izašle su u subotu na ulice Varšave i još 22 grada Poljske da izraze ogorčenje zbog ubrzanog tempa kojim nova evroskeptična vlada sprovodi reforme Ustavnog suda, politizuje državnu upravu, a neistomišljenike optužuje da su "gora sorta Poljaka sa izdajom u genima".

XS
SM
MD
LG