Dostupni linkovi

Šulc: Milion izbeglica problem za EU ako ih primaju samo neke članice


Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je za poljski dnevnik Žečpospolita da prihvatanje milion izbeglica ne bi bilo problem za Evropsku uniju ukoliko postoji solidarnost medju članicama.

"Sve zemje su dužne da učestvuju u rešavanju te krize, pa tako i Poljska. Cela ;EU ima preko 500 miliona stanovnika. Prihvatanje jednog miliona izbeglica za ;celu Uniju ne predstavlja problem. Problem će nastati kada neke države odbiju da ;budu solidarne i izbeglice dodju u svega nekoliko država. Zato neprestano apelujem ;da sve zemlje daju doprinos rešavanju te krize", kazao je Šulc u intervjuu koji ;danas objavljuje ;Žečposolita.Predsednik EP izrazio je razumevanje za strah u nekim zemljama, kao u Višegradskoj ;grupi, da će im stići suviše veliki broj izbeglica koje neće biti u stanju da ;integrišu ali odbio je da se složi sa tim bojaznima.

"Živimo u 21. veku i nećemo rešiti globalni problem a migracija jeste svetski problem, preko nacionalnih predrasuda", rekao je Šulc.

Prema oceni Šulca taj spor oko primanja izbeglica može da se odrazi i na priliv ;sredstava iz evropskih fondova, tako što će prilikom revizije evropskog budžeta ;naredne godine zemlje koje prihvate veći broj izbeglica nastojati da dobiju ;više sredstava za rešavanje izbegličke krize, isto kao što je Poljska već najavila ;da će pokušati da dobije veće dotacije za svoje poljoprivrednike.

"Kada je Poljskoj bio potreban novac za razvoj dobila ga je u velikim količinama. Kada su istočni članovi EU, medju njima i Poljska osećali da ih ugrožava pristup ;Rusije u Ukrajini jednoglasno smo uveli Moskvi ekonomske sankcije. Poljska je ;dobila puno dokaza da je EU sa njom solidarna", rekao je Šulc.

XS
SM
MD
LG