Dostupni linkovi

Sirija: Ofanziva Asadovih snaga kod Palmire


Sirijska armija i Hezbolah pokrenuli su nove nove operacije kako bi isterali Islamsku državu iz područja oko drevnog grada Palimire u provinciji Homs, prenosi iranska agencija "Fars" pozivajući se na izvore sa bojnog polja. Sirijske vladine snage su snažno napale položaje Islamske države na planini El Tar i kod zapadnog ulaza u Palmiru ubile i ranile desetine ekstremista", naveo je izvor.

Agencija navodi da su ranije tokom dana sirijske snage odbile napad terorista na njihove položaje zapadno od Palmire.

Teroristi koji su krenuli u napad sa planine El Hajal su pretrpeli su, kako se navodi, velike gubitke kada su Sirijska vojska i Nacionalne odbrambene snage osujetile njihov napad u blizini Palmire i pokrenule kontranapad.

U odvojenoj akciji takođe u provinciji Homs, Sirijska vojska je osujetila napad Islamske države na vojne položaje kod sela Mahin in Havarin, ubivši više terorista i uništivši njihovo oružje i municiju, navodi Fars.

Očekuje se da velika akcija za oslobađanje same Palmire uskoro započne, a pre oslobađanja sirijske snage planiraju da prvo povrate kontrolu na oblastima u blizini grada.

U međuvremenu, sirijske snage preuzele su kontrolu nad strateškim gradom u provinciji Alep, na severu Sirije, javili su tamošnji mediji i sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

"Jedinice snaga lojalnih sirijskom režimu kontrolišu Han Turman i okolna sela u provinciji Alep", javila je sirijska agencija Sana.

Direktor opservatorije Rami Abdel Rahman potvrdio je tu vest i dodao da su u okviru sirijskih snaga bili i borci libanskog pokreta Hezbolah koji se bore na strani predsednika Bašara el Asada.

Rahman je rekao da je najmanje 16 islamista poginulo u tim borbama koje su trajale nekoliko dana.

Taj deo Alepa bio do sada u rukama islamista Fronta el Nusre, sirijskog ogranka Al Kaide.

XS
SM
MD
LG