Dostupni linkovi

Pregovori o mandataru: Most daje novu šansu HDZ-u


Most nezavisnih lista danas je doneo odluku da pruži novu šansu u pregovorima o formiranju vlade desnoj koaliciji okupljenoj oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), iako je lider stranke Božo Petrov u subotu uveče izjavio da su vrata za HDZ zatvorena i da nastavlja pregovore samo sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Petrov je objasnio da je Most, zbog prava jednakosti, dao pravo i Domoljubnoj koalicjii da se predomisle i izrazio nadu da će oni prihvatiti poziv. Takođe,rekao je da su se unutar Mosta usuglasili oko premijera, ali da ne žele da sa tim izlaze u javnost pre odgovora HDZ-a.

Nakon sastanka, lider SDP-a, dosadašnji premijer Zoran Milanović, izjavio je kako će "sačekati do sutra".

Do novog preokreta u pregovorima došlo je ni 24 sata od kada je Petrov izjavio da su vrata za HDZ zatvorena, jer nisu pristali na uslove Mosta o formiranju tripartitne vlade koju bi vodila nestranačka osobaili predstavnik Mosta. On je rekao da razgovore o formiranju vlasti nastavlja samo s levom koalicijom SDP premijera Zorana Milanovića.

Posle tog sastanka, koji je posle 15 minuta napustio lider HDZ Tomislav Karamarko, Milanović i Petrov su izjavili da očekuju da će ime mandatara biti poznato do utorka, a Milanović je rekao da to sigurno neće biti on.

Milanović je naglasio da će pokušati da do utorka uveri predstavnike Mosta da mandatar bude Petrov, a ne neka nestranačka osoba.

Most je najveće iznenađenje izbora koji su održani 8. novembra i bez te stranke nije moguće formiranje vlasti.

XS
SM
MD
LG