Dostupni linkovi

Er Frans: Lažna uzbuna o bombi u avionu


Izvršni direktor aviokompanije "Er Frans" Frederik Geži izjavio je danas da je strahovanje da se u jednom od njihovih aviona nalazi bomba, zbog čega je on prinudno sleteo u Keniju, bilo - "lažna uzbuna".

Britanski "Indipendent" je prethodno izvestio, pozivajući se na kenijske aerodromske zvaničnike, da je sumnjiva naprava pronađena u toaletu aviona "Er Frans" na letu od Mauricijusa do Pariza, bomba.

"Nakon analize, pokazalo se da je reč o lažnoj uzbuni", rekao je Geži.

"Sve informacije kojima raspolažemo u ovoj fazi pokazuju da predmet nije u stanju da izazove eksploziju koja bi oštetila avion, već je reč o mešavini kartona, delova papira, kao i tajmera", dodao je on.

Posada je odlučila da prinudno sleti u Keniju, nakon otkrića sumnjivog predmeta, a putnici su evakuisani, uz pomoć tobogana na naduvavanje.

Kako je AP prethodno javio, pozivajući se na neimenovanog kenijskog policijskog zvaničnika, šest putnika se nalazi na ispitivanju.

Kenijski zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti jer nije ovlašćen da daje izjave za medije, rekao je da je jedan putnik tokom leta u toaletu primetio nešto nalik "ručnom satu postavljenom na kutiju".

Putnik je o napravi obavestio kabinsko osoblje, koje je informisalo pilote, što je dovelo do odluke u prinudnom sletanju na aerodrom u kenijskom gradu.

Zvaničnik je dodao da se među putnicima na ispitivanju nalazi i čovek koji je prijavio sumnjivu napravu.

Ministar unutrašnjih poslova Kenije Džozef Nkajseri rekao je na konferenciji za novinare na aerodromu u Mombasi da se nekoliko osoba iz aviona nalazi na ispitivanju, ne navodeći da li se radi o putnicima ili posadi.

On je kazao da će drugi avion kompanije "Er Frans" pokupiti one koji se nalaze na ispitivanju, ali ne i koliko će ono trajati.

XS
SM
MD
LG