Dostupni linkovi

Bashar al-Assad posjetio crkvu u Damasku


Bashar al-Assad i njegova supruga Asma su u petak navečer posjetili crkvu na istoku Damaska, koja se nalazi u sektoru glavnog grada koji redovno bombarduju pobunjenici, navedeno je u subotu na internetskoj stranici sirijskog predsjedništva.

Bračni par Assad, čiji su javni izlasci prilično rijetki, posjetili su crkvu Notre-Dame u Damasku, u četvrti Al-Kussur, da bi prisustvovali pripremama praznika povodom kraja godine.

Ova četvrt se nalazi udaljena dva kilometra od crkve u Jobaru, koju drže pobunjenici i redovno je meta bombardovanja režimske vojske.

Na fotografijama objavljenim na zvaničnoj stranici predsjedništva, vide se Assad i njegova supruga u razgovoru s mladim članovima hora.

Bashar al-Assad, koji je iz alauitske zajednice, predstavlja se kao zaštitnik manjina u Siriji. On tvrdi da je njegov režim primjer tolerancije naspram ekstremističkih sunitskih militanata kao što su oni iz grupe Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), koja kontrolira velike teritorije u ovoj zemlji u ratu.

Ova posjeta koincidira s jednoglasnim usvajanjem, u petak navečer, Vijeća sigurnosti UN-a rezolucije koja je utvrdila mapu puta za političko rješenje sukoba.

XS
SM
MD
LG