Dostupni linkovi

Irak: Otvorena istraga o zračnom napadu koalicije


Bagdad je otvorio istragu da bi se utvrdile okolnosti smrti deset iračkih vojnika poginulih u petak na zapadu Bagdada u zračnom napadu koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, rekao je u subotu ministar odbrane. “Izgubili smo deset naših vojnika i otvorena je istraga”, rekao je Haled el-Obaidi.

Dan ranije, iračko zapovjedništvo, koje nadgleda borbu protiv militantne grupe Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), saopćilo je da je deset vojnika “povrijeđeno ili poginulo”, prije nego što je jedan drugi vojni izvor potvrdio u subotu smrt deset vojnika.

Prema zapovjedništvu, dva prva udara koalicije su omogućile iračkim snagama da brzo napreduju u pravcu zona koje drži IDIL, posebno grad Falludžu. Međutim, treći je izveden ne vodeći računa o napretku i dok su ekstremisti i irački vojnici vodili bliske borbe.

Američka vojska je priznala moguću odgovornost koalicije “i pored koordinacije s iračkim snagama na terenu”, prema saopćenju koje je objavilo u petak zapovjedništvo američkih snaga za Bliski istok (Centcom).

On je precizirao da će američka vojska otvoriti istragu o ovom mogućem prvom udaru koalicije protiv sopstvenog kampa od početka njegovog angažmana protiv IDIL-a 2014. godine, objavio je Le Point.

XS
SM
MD
LG