Dostupni linkovi

Niger: Uhapšeni oficiri nakon neuspjelog državnog udara


Devet oficira nigerijske vojske je uhapšeno početkom sedmice nakon osujećenog državnog udara, rekao je u subotu ministar unutarnjih poslova Hassumi Massaudu.

"Devet oficira identificiranih kao odgovorni za planirani puč, uhapšeni su i bit će izvedeni pred vojni sud", rekao je Massaudu na konferenciji za novinare u Niameyu.

Ovi vojnici su planirali napraviti ovo djelo u petak 18. decembra po povratku u Niamey predsjednika Mahamadua s festivala 57. godišnjice Republike, koji se odvijao u Maradiju, u središnjem dijelu zemlje, objasnio je Massaudu.

"Istraga je počela i povjerena je žandarmeriji u okviru procedure pred vojnim sudom i održat će se suđenje", rekao je on oštro.

Prema ministru, navodni pučisti "praćeni su gotovo mjesec dana" i udar je "izbjegnut zahvaljujući odanosti nekih vojnika koji su redovno pratili projekat".

"Imamo dovoljno dokaza posebno razmjenu SMS poruka i vezu između njih", precizirao je ministar, koji ne navodi trenutno nikakvo saučesništvo ni umiješanost civila u ovom projektu.

Među uhapšenim osobama, on se pozvao na generala Sulejmana Salua, 62-godišnjeg bivšeg šefa zapovjedništva, kapetana Idija Abdu Dan Haua, zapovjednika zračne baze u Nijameyu i zapovjednika Narea Majdoka, šefa Prvog bataljona artiljerije iz Tillaberija, grada udaljenog stotinjak kilometara na zapad zemlje i u bliziuni granici s Malijem.

XS
SM
MD
LG