Dostupni linkovi

Most za premijera Hrvatske traži neutralnu osobu ili svog predstavnika


Most nezavisnih lista, bez čije podrške nije moguće formiranje vlade u Hrvatskoj, ponudio je vodećim strankama u zemlji formiranje vlade koju bi vodila konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta, saopštila je danas ta stranka putem društvenih mreža.

Lideri lijeve koalicije "Hrvatska raste", koju vodi Socijaldemokratska partija (SDP) premijera Zorana Milanovića, i desne "Domoljubne koalicije" na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Tomislava Karamarka o tome bi trebalo da se izjasne do večeras u 19.00, za kada je najavljenin novi trojni sastanak.

Dokument koji se nudi na potpis HDZ-u i SDP-u predvidja da premijer bude neutralna osoba ili predstavnik Mosta čak i ako jedna od dvije strane odbije da uđe u tu vladu. U vladi bi bili predstavnici HDZ-a, SDP-a i Mosta i stručne nestranačke osobe, a o izboru svih bi se odlučivalo konsenzusom.

Ako bi sve tri strane potpisale sporazum, u vladi bi učestvovale preko stranačkog predstavnika na položaju jednog od potpredsjednika.

Trojnim konsenzusom birao bi se i predsjednik Sabora. Most je na Twitteru i na Facebooku saopštio da je sadržaj dokumenta objavio zbog dezinformacija koje su se pojavile u medijima.

Most je taj dokument ponudio liderima HDZ-a i SDP-a na zajedničkog sastanku u petak uveče, a o njemu treba da se izjasne večeras, poslije konsultacija u svojim strankama. Poslijepodne je u Zagrebu počeo i sastanaka delegacija tri stranke o temama preduzetništva, energetike, izbornog zakonodavstva, pravosuđa, nauke i obrazovanja.

XS
SM
MD
LG