Dostupni linkovi

Hiljade Poljaka protestovalo protiv vlade i predsednika


Hiljade Poljaka izašle su danas sa nacionalnim dvobojkama i zastavama Evropske unije na ulice Varšave i još 22 grada Poljske da izraze ogorčenje zbog ubrzanog tempa kojim nova evroskeptična konzervativna vlada sprovodi reforme Ustavnog suda, politizuje državnu upravu, a neistomišljenike optužuje da su "gora sorta Poljaka sa izdajom u genima".

Više od 20.000 Varšavljana, prema procenama organizatora, okupilo se danas ispred Sejma poljskog parlamenta na poziv Komiteta za odbranu demokratije.

"Naša očekivanja su jednostavna. Da zvaničnici poštuju zakon", kazao je na početku demonstracija ispred Sejma osnivač Komiteta za odbranu demokratije Mateuš Kijovski.

Na ulice Krakova, Poznanja, Gdanjska, Vroclava i drugih velikih gradova, izašle su hiljade ;Poljaka sa ironičnim karticama na odeći s porukom "gora sorta Poljaka".

To je njihov odgovor lideru vladajuće stranke Pravo i Pravda, bivšem premijeru Jaroslavu Kačinjskom, koji je optužio one Poljake koji odbijaju reforme vlade ;da su potomci saradnika Gestapoa i Poljaci gore sorte sa izdajom domovine u genima.

Na demonstracijama u Lodju pojavio se "Deda Mraz gore sorte", koji demonstrantima deli sitne poklone, a u Šćećinu mogao se videti i transparent "Volim goru sortu".

XS
SM
MD
LG