Dostupni linkovi

Aerozagađenje u Pekingu: Od danas ponovo crveni alarm


U Pekingu je od danas, drugi put ovog meseca, ponovo na snazi crveni alarm zbog zagađenja vazduha, škole su zatvorene, rad fabrika je ograničen, a na putevima je prepolovljen broj automobila.

Kako nema jakih vetrova, očekuje se da će se gusti smog do utorka zadržati u kineskoj prestonici u kojoj živi 22,5 miliona stanovnika.

U nekim delovima grada koncentracija čestica u vazduhu prečnika 2,5 mikrometra koje su posebno štetne po ljudsko zdravlje dostigla je 303 mikrograma po kubnom metru. To je više nego 20 puta veća koncentracija od nivoa koji Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednim.

Zagađenje je uglavnom izazvano sagorevanjem uglja u elektranama, industrijskim zagađenjem i sve većim brojem vozila, a predviđa se da će narednih dana dostići 500 mikrograma čestica po metru kubnom.

Problem je dodano pogoršan geografskim položajem Pekinga koji je sa tri strane okružen planinama, zbog čega je smog zarobljen u gradu, a hladan zimski vazduh ga pritiska i sprečava da se raščisti.

Stanovnici se protiv zagađenja na ulicama bore maskama, a u kućama filterima za vazduh.

Prema rezultatima naučnih istraživanja, smog je uzrok 1,4 miliona prevremene smrti godišnje, odnosno gotovo 4.000 dnevno.

XS
SM
MD
LG