Dostupni linkovi

Stanišić i Simatović ponovo negirali krivicu pred Tribunalom


Na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pred novo sudsko vijeće su prvi puta stupili ratni šefovi tajne policije (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, javalja dopisnik RSE.

Ponovo su negirali krivicu koja im se stavlja na teret.

Njima je ovaj tjedan, u utorak poništena oslobađajuća presuda, a žalbeni suci su potom naredili novo suđenje kako bi se saslušali svjedoci i mogao odrediti stupanj odgovornosti optuženih.

Stanišić i Simatović su 2013.godine oslobođeni upotrebom upitnog pojma „konkretne usmjerenosti“ na činjenje kaznenog djela, odnosno zaključkom sudaca – kako osnivanje i logistička potpora specijalnih formacija – ne znači i zapovjednu odgovornost za zločine koje su one počinile u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina (1991-1915).

Stanišić i Simatović zatražili su privremeno puštanje na slobodu iz pritvora do početka suđenja, o čemu će novo Raspravno vijeće odlučivati idući tjedan – nakon što se o tom zahtjevu pismeno izjasni i haško tužiteljstvo. Datum ovog novog haškog suđenja odrediti će se kroz nekoliko mjeseci kada strane u postupku završe s osnovnim pripremama, a timovi obrane zatražili su za to – što više vremena moguće.

Optužnica Stanišića i Simatovića tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

XS
SM
MD
LG