Dostupni linkovi

Crna Gora u ponedjeljak otvara još dva poglavlja


Crna Gora će u ponedjeljak, 21. decembra, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti pregovore u poglavljima 14 i 15, koja se odnose na saobraćajnu politiku i energetiku, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore saopšteno je da poglavlje 14 obuhvata propise i standarde za bezbjedniji, konkurentniji i ekonomičniji saobraćaj regulisan u oblastima drumskog saobraćaja i putne infrastrukture, željezničkog, vazdušnog, pomorskog, saobraćaja unutrašnjim plovnim putevima, kombinovanog saobraćaja i satelitske navigacije.

Poglavlje 15 sastoji se od pravila i politika koje pokrivaju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište, unapređenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, upravljanje krizama i obaveze u odnosu na bezbjednost naftnih zaliha, nuklearnu energiju i bezbjednost i zaštitu od radijacije.

"Otvaranju poglavlja prethodio je posvećen rad svih institucija na usklađivanju sa evropskim propisima i praksom u tim oblastima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je, prema ocjenama Evropske komisije, Crna Gora postigla dobar nivo usklađenosti, kao i potrebne administrativne kapacitete za otvaranje pregovora u ovim oblastima.

XS
SM
MD
LG