Dostupni linkovi

Sud odbacio žalbu Mamić izlazi iz pritvora


Izvršni predsjednik fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, Zdravko Mamić mogao bi danas da izađe iz istražnog zatvora, jer je vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbacilo žalbu tužilaštva na odluku o izmijenjenom prijedlogu kaucije.

Da bi izašao iz pritvora, u kojem je završio u sklopu istrage u višemilionske malverzacije, Mamić je sudu ponudio šest miliona kuna (oko 900.000 eura) u gotovini i nekretninu koja je procenjena na 7,63 miliona kuna (miliona eura).

Ukoliko danas uplati gotovinski dio kaucije i ako se upiše založno pravo na ponuđenu nekretninu, Mamić bi do kraja dana mogao da izađe iz pritvora.

Prethodno pred istražnim sudijom mora da se obaveže da će se pridržavati mjera opreza, koje uključuju zabranu kontaktiranja sa svjedocima, među kojima je i trener Dinama, njegov brat Zoran Mamić.

Najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala sud je ranije odredio kauciju od 14 miliona kuna (1,8 miliona eura) u gotovini ili nekretninama, a on je preko advokata poručio da će ponuditi nekretnine svojih prijatelja.

Sumnja se da su Mamić i ostali osumnjičeni u ovom slučaju preko "of-shor" firmi od 2004. godine iz Dinama izvukli više od deset miliona eura i pola miliona funti.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Protiv čelnika Dinama, Zdravka i njegovog brata Zorana Mamića, koji je trener Dinama, ljetos je pokrenuta istraga zbog sumnje da su utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštetili za gotovo 118 miliona kuna (15, 6 miliona eura), a državni budžet za oko 12 miliona kuna (1,6 miliona eura). Istragom su takođe obuhvaćeni Vrbanović i poreznik Milan Pernat.

XS
SM
MD
LG