Dostupni linkovi

Katolička crkva proglasiće majku Terezu svetom


Majka Tereza od Kalkute, laureat Nobelove nagrade za mir, koja je život posvetila pomažući najsiromašnijima od siromašnih, biće proglašena svetom, saopštila je Rimokatolička crkva, objavljeno je u Vatikanu u petak 18.decembra.

Papa Franjo je otvorio put za njeno proglašenje sveticom, odobravajući dekretom čudo koje se pripisuje njenom posredovanju sa Bogom.

Majka Tereza rođena je 1910., u Skoplju, u albanskoj porodici pod svetovnim imenom Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, bila je poznata kao blagoslovena Tereza iz Kalkute, umrla je 1997. u 87-oj godini života, a pokojni papa Jovan Pavle II beatikfikovao je 2003.

Betifikacija predstvalja jedan korak ka proglašenju svetom.Drugo čudo koje se pripisuje majci Terezi, prema zahtjevu kanonizacije, predstavljalo je neobjašnjivo izlječenje čovjeka u Brazilu koji je bio bolestan od više tumora na mozgu, navode katolički mediji.

Porodica bolsnog čovjeka se molila majci Terezi i on se oporavio, dok ljekari nijesu mogli da objasne kako je do izlječenja došlo.

Majaka Tereza biće kanonizovana u septembru 2016.

Žena koja je cijeli život posvetila misionarskom radu i pomaganju najsiromašnijima i najugroženijima na ulicama Kalkute, dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979.

XS
SM
MD
LG