Dostupni linkovi

Izrael i Turska dogovorili normalizaciju odnosa


IZRAEL i Turska postigli su preliminarni dogovor o normalizaciji odnosa uključujući povratak veleposlanika u obje zemlje.

Sporazum je postignut tokem nedavnog sastanka u Švicarskoj između novog šefa izraelske obavještajne službe Mossada, Yossija Cohena, izraelskog izaslanika Josepha Ciechanovera i turskog podtajnika u ministarstvu vanjskih poslova Ferudina Sinirliouglua.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odbio je komentirati ove navode, dok jedan turski dužnosnik potvrđuje da su vođeni razgovori ali opovrgava da je postignut sporazum, dodajući da se napori na normalizaciji odnosa nastavljaju.

Prema navodnom preliminarnom sporazumu Izrael će uspostaviti kompenzacijski fond kako bi se umanjile posljedice smaknuća 10 Turaka koje su na propalestinskom aktivističkom brodu ubili izraelski vojnici prilikom pokušaja proboja izraelske blokade Gaze 2010., kazao je izraelski dužnosnik. Turska bi potom odbacila sve optužbe protiv Izraela.

Nekada jako izraelsko-tursko savezništvo dramatično je ugroženo pod turskim čelnikom Tayyipom Erdoganom, koji vodi islamističku Stranku prave i razvoja (AK), dospjevši do najniže razine u vrijeme incidenta s brodom koji je htio razbiti blokadu Gaze.

Saradnja Izraela i Turske, koja graniči s Irakom, Iranom i Sirijom, dugo je bila ključni element američke politike u regiji. S pojavom Islamske države i kompliciranih odnosa s Iranom ti odnosi imaju veliku važnost za Washington.

Također, s najnovijim napetostima između Rusije i Turske Ankara je, navodi izraelski dužnosnik, izrazila novi interes za prirodni plin iz Izraela.

Navodno bi, prema sporazumu postignutom u Švicarskoj, dvije zemlje trebale otvoriti razgovore o mogućnosti izgradnje plinovoda kojim bi se Turska opskrbljivala plinom.

XS
SM
MD
LG