Dostupni linkovi

Lagard najavila žalbu


Šefica Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristina Lagard pozvana je danas na sudjenje u Francuskoj zbog umešanosti u isplatu 400 miliona evra francuskom biznismenu Bernaru Tapiju 2008. godine.

Lagard, koja je tada bila francuska ministarka finansija, danas je negirala krivicu i rekla da je tražila od advokata da ulože žalbu na odluku suda.

Posle višegodišnje istrage, tužilaštvo je u septembru navelo da treba odustati od tužbe protiv nje, ali je Sud pravde Republike, koji je nadležan za članove vlade, danas odlučio da mora da odgovara u tom slučaju.

Slučaj se tiče biznismena Tapija koji je tužio francusku banku Kredit Lion zbog načina na koji je upravljala prodajom njegovog udela u kompaniji Adidas sredinom 90-ih. Uz odobrenje Lagard, privatno arbitražno veće je presudilo da Tapi treba da dobije 400 miliona dolara kao naknadu.

Odluka je dovedena u vezu s prisnim odnosom Tapija i francuske političke elite. Tapi je blizak tadašnjem predsedniku Nikoli Sarkoziju. Kritičari navode da je dogovor bio isuviše darežljiv prema Tapiju na uštrb francuske države i da slučaj nije trebalo da ide pred privatno arbitražno veće, pošto je reč o državnoj banci.

Velika suma koju je Tapi dobio bila je iznenadjenje za mnoge i dovela u pitanje odluku veća. Posle više godina razmatranja, sud je ovog meseca naložio Tapiju da vrati novac.

Portparol suda nije izneo detalje niti je rekao koje su optužbe zadržane.

Lagard je u saopštenju navela da je "u tom slučaju uvek radila u interesu države i da je poštovala zakon", kao i da smatra da se protiv nje u tom slučaju ne može podići optužnica.

Njeni advokati imaju pet dana da ulože žalbu.

Istraga je počela pre nego što je Lagard došla na čelo MMF-a i zamenila Dominika Stros-Kana, koji je napustio funkciju pošto optužen za seksualne napade.

XS
SM
MD
LG