Dostupni linkovi

Hag: Stanišić i Simatović pred novim sudskim vijećem u petak


U petak će na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pred novo sudsko vijeće će prvi puta stupiti bivši šefovi tajne policije (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović.

Njima je ovaj tjedan u utorak poništena oslobađajuća presuda, a žalbeni suci su potom naredili novo suđenje kako bi se saslušali svjedoci i mogao odrediti stupanj odgovornosti optuženih.

Stanišić i Simatović su 2013.godine oslobođeni upotrebom upitnog pojma „konkretne usmjerenosti“ na činjenje kaznenog djela, odnosno zaključkom sudaca – kako osnivanje i logistička potpora specijalnih policijskih formacija (Akranovaca, Crvenih beretki, Martićeve milicije...) – ne znači i zapovjednu odgovornost za zločine koje su one počinile u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina (1991-1995).

Stanišić i njegov pomoćnik Simatović prvo su oslobođeni zapovjedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali kao načelnici unutar SDB-a Srbije, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, UZP-a (na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem) sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Tijekom dvogodišnjeg žalbenog postupka žalbeni suci su zaključili drugačije, prihvativši žalbu tužiteljstva prema kojoj su prvostupanjski suci – krivo primijenili pravo – pri odlučivanju o zapovjednoj odgovornosti optuženih. Odnosno žalbeni suci su zaključili kako pojam „konkretne usmjerenosti“ ne postoji u praksi međunarodnog prava, kao ni sudova te naložili novom Raspravnom vijeću – da ga ne koristi.

XS
SM
MD
LG