Dostupni linkovi

Pusić: Slovenija žilet ogradom krši propise EU


Žičana ograda duž hrvatsko-slovenske granice nepremostiva je zapreka migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači i njome Slovenija krši europske propise o očuvanju prirodnih staništa i zaštite okoliša, upozorila je danas hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić Europsku komisiju.

U pismu potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu hrvatska šefica diplomacije poziva Brisel da postupi prema svojim dužnostima "čuvara ugovora" i poduzme hitne mjere radi zaštite prirode u EU.

Slovenija je do sada postavila 140 kilometara žilet-ograde duž svoje granice prema Hrvatskoj.

Posljednjih tjedana Slovenija je u više navrata povrijedila hrvatski teritorij i bilateralni Sporazum o pograničnom prometu i suradnji i na više mjesta podigla ogradu od žilet žice na teritoriju koji neosporno pripada Hrvatskoj, podsjeća ministrica.

Unatoč protestima slovenskih intelektualaca i stručnjaka, slovenskih i hrvatskih udruga i lokalnog stanovništva s obiju strana granice, slovenski premijer Miro Cerar tvrdi da se ograda postavlja radi sprečavanja nekontroliranog dolaska izbjeglica preko zelene granice, te da je riječ o privremenoj mjeri koja će se ukinuti kada presahne izbjeglički val.

XS
SM
MD
LG