Dostupni linkovi

Jahjaga traži dijalog radi prevladavanje krize na Kosovu


Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga održala je godišnji govor u Skupštini Kosova, u vrijeme, kako je navela, kada je ovu instituciju zahvatila neviđena politička kriza.

Ona je pozvala vladu i opoziciju da pod hitno sjednu zajedno i pokrenu dijalog kako bi se prevladala kriza.

Jahjaga je navela da je Skupština pretvorena u scenu nasilja, te je pozvala partije da odustanu od uskih interesa kako bi se obranili državni interesi.

Opoziciji je poručila da je Ustavni sud jedini organ koji može interpretirati sporazum o Zajednici općina sa srpskom većinom, dok što se tiče demarkacije sa Crnom Gorom, formiranjem ad-hoc komisije riješile bi se sve nejasnoće.

Zbog ove krize i dramatične situacije, naglasila je Jahjaga, Kosovo gubi dragocjeno vrijeme i uzdrmano je povjerenje građana i međunarodnih prijatelja bez kojih je nemoguća dalja konsolidacija države Kosova.

Kosovska predsjednicaje takođe govorila i o nastavku dijaloga sa Srbijom kako bi se normalizirali među državni odnosi, te nije krila razočaranje u vezi negativne preporuke Evropskog vijeća za liberalizaciju viza, navodeći da je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze.

Poslanici opozicije napustili su salu u vrijeme Jahjaginog govora.

XS
SM
MD
LG