Dostupni linkovi

Stanišiću i Simatoviću sudiće se po rigoroznijim kriterijumima


Bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću na novom suđenju sudiće se po mnogo rigoroznijim kriterijumima nego u prvostepenom postupku, što uveliko mijenja tok suđenja, rekao je njihov advokat Mihajlo Bakrač.

On je za beogradsku "Politiku" rekao da su njih dvojica prvostepeno oslobođeni u vrijeme kada je u Tribunalu važio standard prema kojem se pomaganje u počinjenju krivičnog djela dokazuje ako su djela konkretno usmjerena na pomoć u izvršenju zločina.

"Međutim, Stanišiću i Simatoviću sada će biti suđeno po starom, mnogo rigoroznijem standardu koji podrazumeva da bi i onaj ko je vojsci prodavao brašno mogao biti osuđen za genocid, ukoliko su neki pripadnici jedinica koje je hranio osuđeni za genocid", objasnio je Bakrač.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je prvostepenu presudu prema kojoj su Stanišić i Simatović oslobođeni optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i donijelo odluku da im suđenje bude nastavljeno po svim tačkama optužnice.

Istom odlukom Simatović i Stanišić zadržani su u pritvoru u Ševeningenu do početka novog suđenja.

Prvostepenom presudom izrečenom u maju 2013. godine Haški tribunal oslobodio je Stanišića i Simatovića krivice po svim tačkama optužnice.

XS
SM
MD
LG