Dostupni linkovi

Evropski parlament raspravlja o rezoluciji u povodu 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma


U Strazburu danas počinje dvodnevno plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta na kome će biti razmatrana rezolucija povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Evropski poslanici danas će diskutovati o prijedlogu rezolucije, dok će o njoj glasati sutra, objavio je Evropski parlament.

U ovom dokumentu ukazuje se na značaj Dejtonskog sporazuma, a poslanici će se sjetiti se svih žrtava rata u BiH i izraziti saučešće njihovim porodicama.

Također će se ukazati na pozitivnu transformaciju u BiH u prethodnih 20 godina i ponoviti da zemlja ima evropsku perspektivu, kao i čitav zapadni Balkan.

U prijedlogu rezolucije navodi se da su regionalna saradnja i proces evropskih integracija najbolji način da se promoviše pomirenje i da se nadvladaju mržnja i podjele. EU i međunarodna zajednica treba da budu politički inicijatori u tom procesu, dok zvaničnici u BiH treba da preuzmu odgovornost za sprovođenje ustavnih reformi da bi se kreirala nova ustavna arhitektura koja će garantovati legitimne potrebe zajednica i osigurati jedinstvo i efikasnost.

XS
SM
MD
LG