Dostupni linkovi

Uhapšen osumnjičeni za planiranje napada na konzulat SAD


Ekstremista Islamske države, osumnjičen da je planirao samoubilački bombaški napad na američki konzultat u Istanbulu, uhapšen je u Turskoj, saopštio je danas jedan zvaničnik turske vlade.

Muškarac iz Sirije uhapšen je "u proteklih par dana" na autobuskoj stanici u gradu Karamanmarasu, blizu granice sa Sirijom, rekao je neimenovani zvaničnik za agenciju AP.

Sud mu je odredio zadržavanje do suđenja, nakon što su ga ispitali pripadnici antiterorističke policije.

Prošle sedmice, američki konzulat u Istanbulu upozorio je američke građane da izbegavaju zgradu konzulata nakon informacije o postojanju bezbednosne pretnje i suspendovao usluge na jedan dan.

Turski mediji su javili da je konzulat stavljen u stanje visoke pripravnosti nakon obaveštajnih podataka o planovima ekstremista IS da izvrše samoubilački bombaški napad.

Agencija Anadolija je izvestila da je osumnjičeni Muhamed Ragil al-Hardani, koji je u Tursku prešao "pre izvesnog vremena" i planirao napad na konzulat.

Turske vlasti su ga locirale u Samsunu, gradu na severoistoku Turske, gde su pratile njegovo kretanje.

Još jedan Sirijac sa kojim se sastao, takođe je uhapšen, ali pušten nakon ispitivanja.

Tursku su potresla dva samoubilačka bombaška napada, za koje se odgovornom smatra turski ogranak IDIL, blizu jednog grada na sirijskoj granici u julu i u Ankari u oktobru.

U oba napada poginulo je više od 130 ljudi.

XS
SM
MD
LG