Dostupni linkovi

EU ministri pohvalili napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima


Šefovi diplomatija EU danas su u Briselu pozdravili nastavljeni napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima sa Unijom i pohvalili njenu saradnju sa Unijom po spoljnopolitičkim pitanjima.

U zaključcima zasedanja ministara vanjskih poslova EU se pozitivno ocjenjuje poboljšanje pravnog okvira u oblasti vladavine prava i rad na uspostavljanju novih institucija u Crnoj Gori.

Ministri ukazuju da je sada za opšti tempo procesa pregovaranja neophodno da cjelokupni sistem vladavine prava da konkretne rezultate, posebno je potrebno da se ostvare solidni učinci u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Savjet ministara EU je ukazao danas da su dalji napori potrebni da se garantuje sloboda izražavanja i sloboda medija, nastavi reforma javne uprave, jačanje nezavisnosti institucija kao i poboljšanje poslovnog okruženja.

Ministri EU pozivaju sve političke stranke da pokažu odgovornost i ponovo udju u konstruktivni dijalog, ukazujući da je parlament glavni forum za političku raspravu. Kako se naglašava u zaključcima sastanka biće važno osigurati sprovodjenje novih izbornih zakona u potpunosti.

Savet ministara EU sa zadovoljstvom primećuje pozitivnu ulogu Crne Gore u daljem razvoju regionalne saradnje i unapredjenju dobrosusedskih odnosa.

Šefovi diplomatije Evropske unije pohvalili su Crnu Goru na njenoj saradnji u spoljnopolitičkim pitanjima, posebno na njenom potpunom uskladjivanju s spoljnopolitičkim stavovima Evropske unije.

Ministri EU su naveli da se sa zadovoljstvom očekuje sledeći sastanak Pristupne konferencije 21 decembra 2015. kada treba da se otvore nova pregovaračka poglavlja.

Šefovi diplomatija EU danas su u Briselu razmatrali strategiju proširenja i godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku zapadnobalkanskih zemalja i Turske na putu ka Evropskoj uniji.

Oni su potvrdili nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana naglasivši da proširenje Evropske unije ostaje ključna politika i ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, bezbednost i stabilnost kontinenta.

XS
SM
MD
LG