Dostupni linkovi

Crnadak predlaže formiranje saveza za EU


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je u BiH potrebno formirati savez za EU, kojeg bi činili predstavnici vlasti i opozicije na nivou entiteta i BiH.

On kaže da bi ovim savezom trebalo da se razdvoje unutrašnjopolitičke borbe od evropskog puta.

"Treba da se u vezi puta ka EU pokažemo jedinstveni i građanima ponudimo korisna riješenja", rekao je Crnadak novinarima na Jahorini pred početak dvodnevne konferencije "Efekti predsjedavanja BiH Savjetom Evrope - kako ubrzati evropski put BiH?" u organizaciji Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je ocijenio da je BiH dobro uradila svoj posao za vrijeme šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evrope, što je skup svih dosadašnjih ocjena.

"Pokazala se kao vjerodostojan partner na evropskoj političkoj sceni. Vratili smo povjerenje i ovo će biti podstrek za EU integracije. Očekujem da na ovoj konferenciji čujem korisne ideje kako da ubrzamo put ka EU", istakao je Crnadak.

On smatra da preostali uslovi za podnošenje kredbilne aplikacije za kandidatski status BiH u EU nisu nerješivi problem, dodajući da tu ne vidi nikakve prenose nadležnosti, niti nešto suprotno Ustavu i zakonima.

"Veliki dio posla oko mehanizma koordinacije je završen, ostalo je da se još manji dio toga privede kraju i riječ je o detaljima. Očekujem da ćemo postići širi konsenzus o ovom pitanju", naveo je Crnadak.

Kada je riječ o prilagođavanju trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Crnadak je istakao da su Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH završili svoj dio posla, te da je Evropska komisija spremna da učestvuje u razgovorima.

"Na prošlosedmičnom prvom sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU u Briselu dogovoreno je da se u roku od sedam do 10 dana dogovori prvi sastanak. Polako približavamo stavove na obostrano zadovoljstvo i BiH i EU", zaključio je Crnadak.

XS
SM
MD
LG