Dostupni linkovi

Komandant Nacionalne garde Ohaja u posjeti Srbiji


Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Mark Bartman sastao se danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem sa kojim je razgovarao o daljem razvoju saradnje dvije vojske u više obalasti.

General Bartman će boraviti u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, a sa Dikovićem je razgovarao o saradnji u oblasti obuke, obrazovanja, vazduhoplovstva i vazduhoplovne medicine, vjerske službe, kao i razvoja podoficirskog kora.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, general Bartman je izrazio zadovoljstvo zbog decenije uspješne saradnje sa VS i podsjetio da je samo tokom ove godine bilo 17 aktivnosti vojno-vojne saradnje sa Vojskom Srbije.

Prema njegovim riječima, za sljedeću godinu planirano je 24 aktivnosti.

On je ukazao na značaj zajedničkih vojnih vježbi, kako sa VS, tako i sa oružanim snagama zemalja u regionu.

General Diković je, poslije sastanka, podsjetio da se približava deseta godišnjica uspješne saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja, koja je, kako je rekao, mjerljiva, vidljiva i korisna.

"Veliki broj aktivnosti smo do sada realizovali sa Nacionalnom gardom Ohaja, a među njima su najvažnije one koje se odnose na razvoj kapaciteta baze 'Jug' za obuku i osposobljavanje kako jedinica naše vojske, tako i pripadnika oružanih snaga drugih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama", naglasio je general Diković.

On je podsjetio da su sa pripadnicima Nacionalne garde Ohaja pripadnici VS učestvovali na više zajedničkih vježbi, bilateralnih i trilateralnih.

Namjera je da se u budućnosti pripadnici naše vojske zajednički osposobljavaju kroz zajedničke vježbe sa zemljama u regionu, posebno Mađarskom i Rumunijom, dodao je Diković.

XS
SM
MD
LG