Dostupni linkovi

Kina, Egipat i Iran zemlje sa najvećim brojem uhapšenih novinara


Kina, Egipat i Iran zauzimaju prvo mjesto na listi zemalja sa najvećim brojem pritvorenih novinara ove godine, a odmah iza njih slijede Eritreja, Etiopija i Turska, objavljeno je danas u izvještaju njujorškog Komiteta za zaštitu novinara.

Komitet za zaštitu novinara nije uvrstio na ovu listu novinare koje je zarobila "Islamska država", ali se procjenjuje da je trenutno oko 40 novinara u zatočeništvu.

U izvještaju se navodi da je četvrtina od 199 novinara koliko se trenutno nalaze u zatvorima širom svijeta, uhapšena u Kini.

U zemlji pod komunističkom vladavinom predsednika Si Đipinga zatvoreno je 49 novinara, što je najveći broj od 1990. godine kada je Komunistička partija došla na vlast, piše u izvještaju.

Napomenuto je da izvještajem nije obuhvaćeno troje uhapšenih novinara radija Slobodna Azija koji su pokrivali tretman muslimana u Kini.

Najviše zabrinutosti izražava se za Tursku gdje se broj pritvorenih novinara duplirao u poslednjih 14 godina.

Prošlog mjeseca više stotina demonstranata protestvovalo je zbog hapšenja novinara Kana Dundara i Erdema Gula, koji su optuženi za špijunažu zbog optužbi da Turska krijumčari oružje u Siriju.

Demonstranti su tada uzvikivali "Slobodna štampa ne može se ućutkati".

XS
SM
MD
LG