Dostupni linkovi

Britanija i Italija: Potrebno je reformisati Evropsku uniju


Britanija i Italija se slažu da je potrebno reformisati Evropsku uniju kako bi se zaštitila prava onih članica EU koje nisu članice eurozone, unaprijedio poslovni sektor i izborilo sa izbjegličkom krizom, navodi se u zajedničkom tekstu britanskog i italijanskog ministra vanjskih poslova, Filipa Hamonda i Paola Đentilonija.

Britanija je pokrenula pitanje promjene nekih uslova svog članstva u EU uoči referenduma o ostanku u Uniji, planiranom do kraja 2017. godine, ali britanski premijer Dejvid Kameron do sada nije uspio da sa kolegama iz EU postigne dogovor o ograničenju pristupa izbeglica određenim socijalnim povlasticama, prenosi Reuters.

U zajedničkom tekstu objavljenom u britanskom "Daily Telegraph", Hamond i Đentiloni su naveli da se njihove države saglasne oko mnogo čega.

"Italija i Velika Britanija su saglasne da postoji potreba za snažnim reformama EU, pojednostavljenju njenog funkcionisanja, njenim procedurama i propisima", navela su dvojica ministara.

"Možemo zajedno da radimo na paketu reformi Unije, koji će se pozabaviti specifičnim pitanjima kao što su uloga nacionalnih parlamenata, konkurentnost, ekonomsko upravljanje i socijalni sistemi, kako bi EU postala jednostavnija, efikasnija i sa manje birokratije", istakli su Hamond i Đentiloni.

Dvojica šefova diplomatija su navela i da EU treba da ima "različite puteve integracije", koji mogu istovremeno da se odvijaju. To predstavlja ključni zahtev Britanije, koja se sve više udaljava od sve čvršćeg političkog ujedinjenja, na čemu radi većina od 28 zemalja članica bloka.

XS
SM
MD
LG