Dostupni linkovi

Đurić: Ublažena Platforma za poglavlje o Kosovu


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas da je došlo do izvesnog ublažavanja Platforme za poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom, u odnosu na prvi nacrt, ali i da su se u javnosti pojavile spekulacije o promeni režima na prelazima Kosovo Srbija .

"Tačno je da su se pojavile određene spekulacije o promeni režima na integrisanim administrativni prelazima. Pažljivo pratimo situaciju i u zavisnosti od razvoja događa u toku dana reagovaćemo. Ako bude nekih promena koje nisu u skladu sa Sporazumom, Srbija kao ni do sada neće ćutati", rekao je Đurić za RTS.

Na pitanje da li se traži potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta o dobrosusedskim odnosima Srbije i Kosova Đurić je naveo da Srbija Kosovo može da tretira samo kao njen dio.

"Došlo je do izvesnog ublažavanja u odnosu na pravi nacrt (platforme). S obzirom da postoji veliki broj članica EU koje priznaju jednostranu nezavisnost Kosova, nema sumnje da su teški pregovori pred nama", kazao je Đurić i dodao da je platforma "takva kakva jeste", ali da "ne traži eksplicitno da Srbija prizna nezavisnost Kosova".

On je kazao da se Platformom traži primena i pregled do sada postignutih sporazuma (Beograda i Prišine) i ostavlja prostor i evropskim institucijama i državama članicama da one tumače na koji način treba da budu sprovodjeni sporazumi, a naveo je da u tom procesu za Srbiju ima određenih rizika.

XS
SM
MD
LG